2015. március 12., csütörtök

Tervek

Asszony tervez...

... a férj meg építse meg serényen. Annál is inkább, mert a házzal együtt októberben még egy örömhír érkezett hozzánk: végre bővül a triumvirátus. Így egyből adott a szigorú határidő: legkésőbb 2015 májusában költöznünk kell(ene). És hogy fogunk-e? Erről még a legoptimistább becslések is vitatkoznak, de hát kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy az álom/otthon/építés nem pár hónapos projekt, hanem életre- évekre szóló mutatvány lesz. És mi persze beleadunk apait-anyait. Na és hogy mibe? Hát ím, az első - álomképeimből 3d grafikává manifesztálódott - tervek.

A helyiségek tervezett alaprajza és méretei (ez mondjuk máris minimálisan módosult, ahogy kiderült, hogy szinte mindenhol elbontjuk a 60 cm-s vályog falakat, és helyükre 12-25 cm-s téglafalak kerülnek):
Mindez egy funkcionális berendezéssel, a könnyebb elképzelhetőség kedvéért:
És végül helyiségenként 3d-s képekkel:
(a berendezési tárgyak színe, stílusa, formája egyáltalán nem fedi az elképzeléseinket, csupán a hozzávetőleges méretarányokat hivatottak bemutatni, hogy a tervezett elrendezés könnyebben elképzelhető legyen).


A főbejárat

Előtte a most még kicsit elvadult rózsák és virágoskert, aminek nagy részét eddig a külső munkák dacára is sikerült megmentetni, reményeink szerint némi igazítással és átrendezéssel hosszútávon is megmenthetők lesznek, és mivel a főbejárat helye kb. változatlan marad, ők is maradhatnak.

Az előszoba

A folyosó maradékából alakítjuk ki, a korábbinál kicsit szélesebb lesz, hiszen a 60 cm-s vályogfalak helyett itt is 12-24 cm-s téglafalak lesznek, üvegtéglákkal tűzdelve:
A bejárati ajtó mellett két oldalt 1-1 nagy ablak, alatta pad, két oldalán cipős és előszobaszekrények. A bejárati ajtóval szemben 3 ajtó: balra a WC, középen a gardrób, jobb szélen a gyerekjátszó bejárata.
Az előszoba bejárattól jobbra eső végében a dolgozó/vendégszoba bejárata:
A bejárattól balra haladva pedig a nagy közös étkező/konyha/nappali térbe jutunk:


Dolgozó/vendégszoba

Ebből az eddig főként tárolásra használt félszobából kis mérete ellenére egy igen izgalmas, több funkciós helyiség lesz. Egy kinyitható kanapé segítségével lehet belőle elszeparált vendégszoba; a nagy ablak alá tett íróasztal és a szoba belső végébe állított, mindent elnyelő kézműves szekrény segítségével kreatív-alkotó sarok, elmélkedő-olvasószoba; és a nagy bútormentes falfelületre szerelt óriási tervező, számlaszelektáló, iratrendszerező familícenter tábla segítségével dolgozószoba.


Gyerekjátszó

Ez is egyike a kedvenc helyiségeimnek, hiszen hatalmas (25 nm) és rengeteg lehetőséget tartogat. Kicsit kilóg majd a sorból, mivel a ház nagy része otthonos-minimál stílusban, kevés bútorral, letisztult, egyenes vonalakkal, világos, de semleges színekkel lesz berendezve, itt azonban egy igazi gyermekparadicsomhoz méltóan színes- eklektikus pajkosság uralkodik majd. Itt kap helyet (és új funkciót) a meglévő bútoraink nagy része is. Funkcióját tekintve elsősorban játszószoba lesz, de reményeim szerint, nagyfiam előbb-utóbb teljes-idős lakójává válik. A délutáni altatását mindenképpen itt tervezem, így idekerül az imádott kihúzható kanapéja is. A bejárat felől:
Az ablak felől:

A gardrób

Az előszobából nyíló középső ajtó rejti régi nagy álmom: a gardróbszobát. Ennek köszönhető, hogy a ház többi helyiségében nem lesz szükség nagy bútorokra, szekrényekre. Terveim szerint itt tároljuk majd a ruhákat, cipőket, kabátokat, ágyneműt, porszívót és minden egyebet.
A könnyebb átjárhatóság és funkcionalitás kedvéért kerül ide egy tolóajtó is, ami összeköti majd a nagy fürdőszobával. Ez ezeken az első terveken még nem szerepelt, de kb. a tükör helyére kell majd elképzelni.

A gardróbtól balra az előszobából nyílik majd a WC. Ezt 3d kép nélkül is el lehet képzelni. :)


Családi fürdőszoba (nagy fürdő)

A főbejárata a konyha/étkező nagy közös térből nyílik majd, de a gardróbba rejtett tolóajtón keresztül akár az előszoba felől is megközelíthető. Ez azért fontos, mert így pl. a frissen mosott ruhákkal (vagy frissen mosott magammal) nem kell a fél házon keresztülcaflatni, hogy átlépjek a gardróbba. A bejárattól jobbra egyből a mosósarok:
Az ajtótól balra a dupla mosdó egy nagy tükörrel:
A sarokban pedig egy kétszemélyes, 150x150 cm-s sarokkáddal:

 

A nagy közös tér: étkező/konyha/nappali

Ez lesz a ház igazi ékessége.
A konyha 4x2m beépített konyhabútorral (ez már megvan!!!) és egy konyhaszigettel, ami reggelizőpultként is funkcionál majd.
A konyhasziget nem csak plusz előkészítő felületet ad majd, de arra is jó lesz, hogy innen a konyhai munkák közepette is szemmel tarthassam az egész családot, akár bent, akár kint rosszalkodnak:
Az étkező és a nappali szintén egy légtérben lesz, de a középen álló oszlopnak köszönhetően mégis kap egy kis térbeli szeparációt: a fal és az oszlop között beépített, de átlátszó könyvespolc lesz és a két helyiség között egy lépcsőnyi szintkülönbséget is hagyunk. Az oszlop egyébként a régi házfal sarka, ez az oszlop (illetve az erre ültetett áthidaló gerenda) tartja a tetőt, szerencse, hogy a funkció mellett, esztétikailag és térrendezésileg is hasznos jószágnak bizonyul:
A tv melletti ajtó a kis fürdőszoba ajtaja, ez az eredeti helyén marad, csak a spejzajtó költözik át a konyha bal oldali falára. A kanapé melletti két ajtó vezet a két kis hálószobába. A nappali a konyha felől:

 

Felnőtt fürdő (kis fürdő)

A bejárattól balra egy kézmosó, mellette a wc és a bejárattal szemben egy hatalmas, kétszemélyes épített zuhanykabin, üvegfallal, paddal.
Ez is módosult már annyiban, hogy a Wc mellett lesz még egy sarokszekrény is (a zuhanyzó csak ez után indul majd) ugyanis ez a sarokszekrény rejti majd a bojlert.


Felnőtt hálószoba

Kicsi, de világos, kertre néző nagy ablakkal. Ez nagy franciaágy, két éjjeliszekrény, egy komód és egy fésülködőasztal, ennél több nem is kell:


Gyerek hálószoba

Tervezéskor még csak egyszem meglévő gyermekünkkel számoltunk, de ha minden jól megy a költözés után nem sokkal már két lakója lesz, így kéretik beleképzelni egy babaágyat is, pelenkázóval:


Terasz

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, jöjjön a legeslegjobb rész: a terasz.
Lesz egy nyitott és egy fedett része. (A tervezőprogram nem tudott mit kezdeni ezzel a féltető megoldással, ezért a képpel ellentétben, úgy kell elképzelni, hogy az oszloptól balra eső a fedett, a jobbra eső a nyitott rész.) Az étkezőből nyíló teraszajtó a nyitott teraszra visz, ez nem is lehetne másképp, hiszen a ház nagy része innen kapja majd a fényt. Itt lesz a nyári étkező, hinta, virágok, festőállvány, babzsákok, borozópult és ilyen egyéb hasznos holmik.
A hátsó, hálószobák melletti rész azonban kap egy tetőt, hiszen ide kerül a kinti kanapé és lazítósarok:


Hát ez lesz az álomházikó dióhéjban. Nem túl nagy, nem túl kicsi. Cirka 130-140 nm alapterület + 40 nm terasz, mindez egy 1300 nm-es telken. Kellemes, élhető otthon egy (addigra már) négyfős családnak.
A továbbiakban helyiségenként megmutatom majd a dizájnt, és a konkrét lakberendezési terveket is.

Végül pedig a pontos méretek:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése