2015. március 12., csütörtök

Álomotthon bontott téglából

Álomotthont építünk bontott téglából

És hogy miből lesz a cserebogár? Egy régi ház, aminek lelke van, aminek minden zuga titkos történeteket mesél, ami valahol mélyen él és lélegzik, és ami most végre felébred hosszú téli álmából, megrázza magát és pillangóvá változik:
Valahogy így ismertük meg 2014 őszén:
Azonnal beleszerettünk a szokatlanul széles és még a késő őszi estében is verőfényes udvarba:
És persze a család mesterembere a négy szintes, rendkívüli lehetőségeket tartogató melléképületbe, ami szinte bástyaként védi a telket és az udvart a külvilágtól: 
A vadrózsákkal betakarózó főbejárat is jelezte, talán egy szép mesébe csöppentünk:
A folyósra lépve pedig a megállt idő fogadott:
Mint egy különleges, értékes, régi vászon és keret, mely csak arra vár, hogy valaki műalkotássá varázsolja. Lelki szemeim előtt már meg is jelent AZ OTTHON, ami lehetne belőle. A régi konyha, ami tágas, világos családi nappalivá válhat:


A míves régi szekrény helyéről nyílik majd a hálószobák ajtaja. Balra a mostani egyszerű kis fürdő, melyből a reggeli-esti felfrissülés pazar szentélye lesz kétszemélyes zuhanyzóval. Jobbra pedig a spejz, amire már ezer és egy éve vágyom (bár természetesen a bejárata a majdani konyhába költözik):


A régi konyhából a régimódi nappali szobába jutunk, ahol a rekamiék helyén hamarosan az óriási (4x2m-es) álomkonyhám áll majd. Ennek a szobának a folyosó és a konyha felőli fala eltűnik, így egy tágas, világos,  (közel 40 nm-es) nyitott tér lesz, ahol a konyhával jól megfér majd a nagy étkező és a beépített kandalló:
Ebből a most még nappali szobából egyszer a kis háló helyett egy tágas, sarokkádas, dupla mosdós családi fürdőszoba, egy mosókonyha-sarok és a másik nagy álmom: egy óriási gardrób nyílik majd. Végül a kép hátulján látható hatalmas és kicsit sötét "első szobából" egy külön bejáratú, világos gyerekbirodalmat álmodtam:

A régi konyha mögötti kintről nyíló tárolóból két kicsi hálószoba lesz, óriási, kertre néző ablakokkal: 
A már említett tágas, egybenyitott tér a régi hátsóajtó helyére költöző teliüveg teraszajtón és méretes ablakokon keresztül fürdik majd a fényben:
És itt lesz szívem-lelkem legkedvesebb helye: a hosszú terasz (kb. 10x4 m), ahol békésen kávézhatok hajnalban, napfürdőzhetek délben, és borozgathatok a nyáresti naplementében:
A régi füstölő is újjáéled majd, udvari kemence lesz belőle, a kerti partik fénypontja:
A hátsó udvarban pedig a családi "rekreációs tér" kerti hinta, medence, olvasósarok, szalonnasütő, kerti ösvény és tavacska lesz:
És végül persze megújul az utcafront is, modern távirányítós kapuval és kőből rakott álomkerítéssel: 

De a ház lelkét és történetét megőrizzük - még ha nehéz is lesz ráismerni a sok változás után - nekünk mégis az marad, amit a kisfiúnk látott meg benne elsőként: a "bogyós ház",
az elvarázsolt álomotthonunk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése