2015. március 14., szombat

A dolgozó/vendégszoba

Kicsi, de nagyszerű.
Szintén egy többfunkciós helyiség: lehet belőle elszeparált vendégszoba, ha valaki nálunk ragad és magányra vágyik; kreatív és dolgozósarok; hivatalos iratok, számlák, fontos információk irattára; és persze remek kis kuckó a család tagjainak is, ha egy kis magányra vágynak a nagy zsongásban, mondjuk egy jó könyv társaságában.
Biztos vagyok benne, hogy nekem is ez lesz a kedvenc helyem a házon belül hosszútávon.

Az adottságai sajnos nem túl szerencsések, hiszen mindössze 160 cm széles az egész (per pillanat annyira el van barikádozva a bejárata, hogy nem tudom pontosan megmérni, így csak az emlékeimre hagyatkozhatok) és 4 méter hosszú, de szerencsére jó a "fekvése", mert kellőképp elszeparált és elég világos is, a nagy ablakának köszönhetően. Az ablak is az udvar nyugisabb részére és a ház előtti virágoskertre néz, így minden adott egy kellemes, nyugis, kultúr-kuckónak.

Hosszútávon majd valami ilyesmiben gondolkodom ide:

De erre persze jelenleg se pénz, se kapacitás, annál is inkább, mert ugye itt egy abszolút élvezeti és nem létfontosságú helyiségről beszélünk, tehát fontossági (vagyis az elkészítési) sorba sajnos a legeslegutolsó helyen áll.

Ám az alapozását már el lehet kezdeni, és mivel a villanyszerelése, ablakcseréje, burkolás stb. miatt nem árt már most tisztában lenni a majdani berendezésével, így ide is gyűjtöm az ötleteket.

Jelenleg egy ideiglenes, elsősorban funkcionális berendezést tervezek és a már bentlakós időszakban szeretném időről-időre csinosítgatni, turbózni kicsit.

Gondoltam ide egyenlőre egy oldalirányba kinyitható kanapét közvetlenül az ajtó mellé. Ez alapban ülőalkalmatosság, szükség esetén heverő, de mivel ideiglenes darabról van szó, nagy valószínűséggel valamilyen bolhapiacról szerzem majd be. (Remélem találok valami régiesebb stílust, ami illek majd a többi tárgyhoz...)
Középre - vagyis az ablak alá - kerül majd az a dönthető lapú íróasztal, ami a házban volt, kicsit talán ki kell majd pofozni, lefesteni, (az igazat megvallva nem nagyon emlékszem már milyen állapotban volt és tippelni sem merek, milyenben lesz, mire a végső helyére kerül). Elég sok fiókja, tárolója volt a két oldalán, így biztosan praktikus darab lesz, mint kézműves/művészasztalka. Hozzá szintén a házból maradt jó kis öblös és kényelmes karosszéket gondoltam:
Aztán persze a másik fókuszdarab, a régi tálalószekrény, amire szintén ráfér egy alapos renoválás és festés, de a sok kis bájos zeg-zúgával, ajtójával, tárolójával, fiókjával az Isten is kézművesszekrénynek teremtette.
Szerencsére éppen elfér a szoba belső sarkában keresztbe, így ezt szánom az igazi fókuszdarabnak. Az ajtajai valami szép színt kapnak majd, eredetileg az előszobai vonalat továbbvivendő türkiz-fehérben gondolkodtam, fekete vagy mély csokoládébarna mintával, de most, hogy az előszoba színeket illetően még képlékeny, ez is változni fog valószínűleg.

A belsejébe és főleg az alsó ajtókra azonban ilyen rendszerezőket álmodtam meg:

Aztán kell még egy irattároló "hivatalos" szekrény is, ezt is az egyik meglévő - a házzal megörökölt - retro szekrényből gondoltam megvalósítani, viszonylag semleges, de a teljes hangulathoz igazodó formában:
Ez igazából attól függ majd, mennyi hely marad a kanapé+asztal után a 4 méterből. Ha nem fér már be (ami elég sanszos), akkor máshol keresek majd neki helyet.

Ami viszont még ide szánok bal oldali nagy és üres falfelületre (4x2,6 m!) az egy ilyesmi tervező, kreatív tábla lesz. Stílusát tekintve ugyan egész másban gondolkodom, de funkcióban valami ilyesmi kellene:
Persze igazából szeretném ezt majd valahogy összeegyeztetni és mintegy "integrálni" a dekorációval, mondjuk így, egy régi ajtót felhasználva:



És az egyéb kiegészítőkkel:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése