2019. április 4., csütörtök

Az előszoba - most

Valóban a ház meghatározó - hangulat-megalapozó helyisége, ahol minden kezdődik. Kiindulási pont, érkezési hely, átjáró és hihetetlen mennyiségű cucc tárolóhelye. El tudjátok képzelni milyen három kicsi gyerekekkel reggel elindulni? Nincs az a szupergardrób, ami kellő rendezettséggel tárolhatná a gyerekek és felnőttek indulóholmiját (minimum 5x2 pár cipő, 3+2 sapka, 3+2 sál, 5 kabát, minimum 5 párkesztyű, tesicucc, ovicucc, alvópajti meg a többi), ráadásul mindezt olyan rendszerben ami egy 2 éves számára is átlátható és fenntartható. Szóval tévedtem, nem a design és a hangulat a legnehezebb kérdés itt, hanem a rendezett, mégis könnyen hozzáférhető tárolás. Ahogy látjátok majd a "hangulata" szinte magától kialakult, az előbbi viszont napi szintű vér-verejtékes fenntartást igényel. 

A végleges forma egész jól megfelel az eredeti terveknek. Ilyennek terveztem a bejáratot az étkező felől nézve (balra a WC, a gardrób és a gyerekszoba bejárata, szemben a dolgozó/vendégszoba, jobbra középen a főbejárat, két oldalán két 150x150-es ablakkal):
Ilyen lett kb egy évvel a beköltözés után. A fal színe fehér helyett a nappali és étkező halvány "bodza" árnyalatát kapta (Polifarbe Plainum), a padló pedig az étkező-konyha gyönyörű csokoládébarna fahatású taposóját (Zalakerámia) :
 És ilyen most, kihasználva minden lehetséges helyet a tárolásra:
És így mutatott mindez a terveken fordítva, a bejárat felől.
 És ilyen most:
Az eredetileg tervezett padokat és magas szekrényeket kicsit átgondolva és racionalizálva a bejárattól jobbra, a sarokba került egy "előszobaszekrényként" funkcionáló, mindent-elbíró ikeás kalaptartó, a tetején textíl dobozokkal a ritkábban használt, de még nem gardróbba süllyeszthető dolgokkal (esőkabát, esőruha, pót-sálak, vékonyabb sapkák stb.):
Alá pedig nyitott cipőtárolós "padként" egy szintén ikeás filléres (eredetileg tv-nek való) szekrény.
A bejárat mellé közvetlenül az ablak alá egy bolhapiacról mentett, keskeny cipőtároló, ami a ritkábban (csak heti 1-2 alkalommal) használt alkalmibb cipőket rejti, a teteje pedig tökéletes a "érkező/induló" felület az apróbb tárgyaknak, még szétszortírozatlan leveleknek, reklámújságoknak, óvodai gyerekrajzoknak és jobb híján egyenlőre ez funkcionál az én fésülködőszekrényemként is (itt landolnak a napi használatú ékszerek, sminkcuccok és egyéb hasznos holmik). 
Az ablak előtt kosarakban és textíl dobozokban a napi használatú gyereksálak, gyereksapkák (ezekből sosem elég gyerekenként egy darab - mert fogyóeszközök!), nem itthoni gyerektutyik, szöszmentesítő henger és egyéb hasznos apróságok - amiknek gyorsan kéznél kell lenni az induláskor.
Ezzel szembe (a gyerekszoba és a gardrób közé) került a családi infó központ, az egyik kedvenc helyem.
Fent a családi naptár egy szuper trükkös kis cucc - a képkeret belsejébe készítettem egy naptár alapot, aminek a plexi előlapjára kívülről, táblafilccel írjuk az adott hónap fontos eseményeit. 
Alatta szintén ikeás mágnestábla, itt landolnak a befizetésre váró csekkek, kuponok, képeslapok, meghívók, programfüzetek, alatta pedig jó esetben a gyerekkabátok. 
A bejárattól balra szintén ki kellett használni a helyet, már csak azért is, mert például a téli időszakban minimum 25 pár lábbeli átlátható, könnyen hozzáférhető és lehetőleg minél kevesebb kosszal járó tárolását kellett megoldani. Erre megint egy keskeny nyitott polc lett a megoldás, szintén az ikeából, aminek az alsó polcára a gyerekek is fel tudják sorakoztatni az éppen használatban lévő cipőiket, középső polcán a textildobozokban elférnek és elkülönülnek a kesztyűk, sapkák, sálak, torna- és uszicuccok, valamint a szélén álló mappákba az aktuális reklámújságok és gyerekkincsek.
A tetején pedig most kényelmesen elnapoznak a palántáim is.:)
A lámpabúrákat az eredeti terveknek megfelelően egy barátunk készítette:
Függönyeink pedig szintén az eredeti elképzeléseknek megfelelően nincsenek, hiszen azért vannak ezek a hatalmas ablakok és üvegfelületek, hogy minél több fényt beengedjünk. Viszont mivel a nyári időszakban a sok fény, (néha túl)sok meleget is jelent, mégiscsak kellett valami árnyékoló megoldás. Ez nagy szerelmem, az ikea LISELOTT nevű gyönyörűsége lett, ami nem csak fényt ad nekünk, hő nélkül, de önmagában is kellő dekoráció lehet egy egész helyiségnek.
 Ez került a bejárati ajtó elé is.
Itt tartunk most. Sajnos a gyerekek áldásos "mancsolásának" és a jelenleg kétévesem leküzdhetetlen fal-freskó lázának következményeként az előszoba fala is igényel már egy újrafestést, de ezt leszámítva, itt már egész jók vagyunk...:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése